I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sabtu, Januari 16

Mencari DARA yang hilang~

Sebelum mahu meneruskan enrty ini, aku harus menginsafi dulu diri ini. Kerana aku menulis entry seperti sengaja mahu membunuh diri. Kalu awekku baca memang kena sepak-sepak diri ini.hihi~

Sejak akhir ini, terbaca banyak blog mempersoalkan kesalahan wanita atau lelaki? DARA yang digilai dihilangi oleh lelaki yang belum dikahwini, tetapi siapa yang harus dipertanggungjawabkan dalam hal ini. Anak yang tidak diketahui kesahihannya dibuang di sana sini. Mereka yang menjadi mangsa situasi.

Lelaki dikatakan bersalah kerana pandai membuat janji, tetapi tidak pandai menepati. Lelaki memang ler mulut manis sebab tu ada air mani. Kerana air mani itu manis. ye ker?? haha. mampus aku kali ini. Tetapi kenapa wanita sanggup serahkan diri kepada lelaki yang belum dikahwini, alasan nya kerana terlalu mencintai. Mencintai tidak semestinya akan menikahi.

Lelaki bersalah kerana tidak pandai mengawal nafsu yang wujud dalam diri dan perempuan pula bersalah kerana mendorong untuk dinodai dengan pemakaian ala-ala bikini. Bukan kesemuanya tapi kebanyakkan daripadanya.

saudara dan saudari,

Semahunya semua ini terjadi kerana salah semua diri-diri, tidak kira wanita mahupun lelaki, ibu bapa sendiri mahupun ibu bapa tiri, juga menteri-menteri. Kembali lar kepada ILAHI.

Renung-renungkan, selamat beramal~








p/s: sekadar hiasan, sape mahu mengiklankan diri, aku rela dihubugi.hihi~

22 ulasan:

  1. nak iklan diri plizzzzzzzzz MIAHAHAAHHA.

    BalasPadam
  2. haha~
    boleh2x.
    nt bg gmbr.
    kalu x lawa.
    kna reject.
    lalala

    BalasPadam
  3. btul tu...
    slhkn diri sndr jer..
    tp mmber laki ak kata dara dh xpntg skrg?
    sush nk cr pmpuan yg msh dara..
    tp ak msh virgin ok..haha
    apa pndpt ko..?

    BalasPadam
  4. haha~
    ramai je puan dara.
    laki yang baik akan dapat puan yang baik.
    laki x baik akan dapat puan yang baik.
    fair r 2.
    yang pentg taubat.

    BalasPadam
  5. betul2! nak dpt yg baik, kena la jd baik kan..
    semoga kita semua sentiasa disuluhi cahayaNYA.

    BalasPadam
  6. yeah
    sememangnya gambar2 tu memang tempting...
    undeniable~

    BalasPadam
  7. johan@adam: tau x pe
    Hellioz: ade ag gambar yang penting.tp takut kena penjara

    BalasPadam
  8. dara 2 pnting la wei...
    nape org ckp pompuan je hlg dara..
    tp x ckp laki hlg teruna ek???
    hehehe...
    cik janah nak tau...

    BalasPadam
  9. ko dah komen aku punya so i'll komen yours.
    dalam soal mencari dara yang hilang tu, kdg2 mmg nampak salahnya, baik laki tak pun pompuan.


    tapi ada jugak dara yg dipaksa tebuk okay.
    macam kena buat ngan saudara sendrik ke kawan sendrik ke apa ke kan kan? atau istilah amnya, perempuan tu kena rogol la yek.

    and dalam soal itu, perempuan tu tak salah okay. sebab ada jek perempuan bertudung labuh berbaju besar menutup aurat kena rogol jugak.
    so siapa lagi nak dipersalahkan?? takkan perempuan jugak kot?? :)

    mestilah salahnya kat lelaki (kot??). ingat tak lagu "yang teristimewa" nyanyian adibah noor. dia kan dedicate kan lagu tuh kat adalah seorang mangsa rogol dan budak tu kecik lagi, sgt sgt.

    so kenapa mesti dia kena rogol? tak cukup membesar lagi sifatnya. bukan nak cakap nasib baik budak tu dibunuh tapi adalah lebih bagus dia pergi tinggalkan dunia ni sebab dunia ni kejam, sgt kejam untuk dia sampai umur dia baru 8 tahun gitu dah kena rogol.

    cuba bayangkan dia dah besar?? dia jugak tergolong dlm golongan org dah takde dara. tapi siapa punya angkara?? bukan dia sendrik yg mintak an.

    ni gini, bagi fikiran aku sendrik la kan, kita memang2 sama salah. macam aku yang tak tutup kepala tapi setakat ni takde dedah yang tak patut turut bersalah. tapi oh well, kalau nak kata dedah la kan, itu jugak bukan masalahnya.

    sebab ramay jek pakai tudung dah hilang dara dengan rela. aik, takkan pakwe dorang bernafsu sangat tengok benda tertutup??

    oh by the way, rasanya benda yg lagi tutup la lagi korang nak cuba tengok kan?

    rasa ingin tahu dan curious tu ada jek. macam rahsia la kan, makin kawan kita ni berahsia makin kita nak korek rahsia tu sampai dapat.

    sama jek teorinya. mungkin??

    eh weh panjang aku bagi komen M_Lex.
    suka untuk aku tegaskan yg aku hanya bagi komen. takde maksud lain. aku tahu salah aku tau. and aku jugak ada hak nak bersuara. :)

    k, have a nice day.

    p/s: komen ni mungkin sgt teruk la kan. haish..

    BalasPadam
  10. jap...laki ni forever ke teruna??

    da la bg pompuan ilang dara pastu nak cari anak dara..wat the heck..

    BalasPadam
  11. Bukan semua perempuan ada dara dan selaput dara sebenarnya mudah rosak .

    BalasPadam
  12. yeah, stuju dgn touya..x sume pmpuan yg da xde dara tu sbb dikorbankan oleh lelaki..slaput dara tu sgt nipis kn so mmg ade kmgkinan koyak kalo buat aktiviti lasak..

    BalasPadam
  13. haha~

    miss faten: betul kata kamu. aku x kata pun salah sape.dalam tafsir kitab, berdasar ayat al-quran, perkataan penzina perempuan mendahului penzina lelaki. ulamak mentafsirkan perzinaan berpunca daripada kaum perempuan. bukan bererti puan salah. ini bermakna, ulamak menfsirkan perempuan perlu menjaga kehormatan diri. macm menjaga kehormatan diri, adalah dengan menutup aurat.

    di dalam Islam, tiada istilah memakai tudung, tetapi menutup aurat. pakai tudung, tidak semestinya menutup aurat. apa guna pakai tudung, tapi lengan pendek.

    Kenapa berlaku kes rogol. ulamak membincangkan masalah ini dan menyatakan ini disebabkan oleh pendedahan aurat yang dilakukan orang yang tidak bertangguang jawab. Sebab itu, ALLAH memenrintahkan wanita menjaga kehormatan daripada lelaki ajnabi. sila rujuk kisah zainab yang ditegur oleh Rasullullah.
    Tapi tidak bermakna lelaki tidak dipertanggungjawabkan dalam hal ini. kerana adalah tanggungjawab lelaki membinbing wanita.

    Sebab itu di dalam quran dinyatakan wanita muslim adalah untuk lelaki muslim, dan wanita musrik untuk lelaki musrik.

    BalasPadam
  14. touyakaruma: entry ini tidak membincngkan kenapa dara hilang. tetapi thanx ur komen. memng betul, aktiviti lasak boleh menyebabkan kekoyakan selaput dara, kerana selaput dara adalah nipis dan lembut. aku tau bukan semua dara hilang disebabkan aktiviti sexual

    suraya: thanx ur komen. aku akui bukan semua lelaki baik. tapi taubat adalah yang terbaik.

    BalasPadam
  15. hoo ~
    okay okay. fine.
    syiok sungguh berdebat ngan kau neh.
    aku sokong ko cakap perempuan kena tutup aurat,
    bukan sekadar pakay tudung jek.
    ni ramay betul kawe puan aku dok sibuk
    suh aku pakay tudung tapi rambut kat dlm tudung
    nampak, pastu pakai baju ketat lengan pendek.
    sebab tu aku amek langkah berdiam diri.
    malas nak layan org tak betul.
    aku punya prinsip,
    hanya akan menerima nasihat orang yg betul2 jek, kalau dia sendiri pun tak betul nak suh aku pakai tudung, haaaaaaaaa...

    k k M_Lex selamat maju jaya aaa :)

    BalasPadam
  16. siapa budak budak ni??? awek lama ke??? cute jugak :D

    BalasPadam
  17. Awek lame???
    perghh...
    hebat r awak mohd salihin..
    gempak tul AWEK LAMA ni ek????
    lalalala~

    BalasPadam
  18. faten: aku dulu pendebat wakil umah sukan.

    cik epal: 2 bukan awek lama.akan datang.haha

    Fizahzainal: semua awek mohd salihin hebat. scandal

    BalasPadam
  19. haa. no wonder la kau ada jek idea nak bidas.

    BalasPadam
  20. Ooooo...
    scandal...
    yela orag ensem kn..
    mmg byk scandal..hahaha~

    BalasPadam